
Agilityä on pitkään pidetty pienen harrastajapiirin lajina. Nyt tilastot kertovat toista, agility on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista liikuntamuodoista aikuisväestön keskuudessa ja murtanut marginaalilajin rajat.
Suomen Olympiakomitean huhtikuussa 2025 julkaiseman SporttiData-raportin perusteella agility on lisenssimäärissä mitattuna
-
5. suosituin laji yli 39-vuotiailla
-
7. suosituin liikuntamuoto 25–29-vuotiailla
-
Suosituin laji yli 50-vuotiaiden naisten keskuudessa
-
Toiseksi suosituin laji 30–49-vuotiailla naisilla
Agilityliiton keräämien tilastojen mukaan laji kerää vuosittain noin 14 000 koiraharrastuksen pariin, ja erityisesti aikuisväestön kiinnostus lajia kohtaan kasvaa vuosittain.
Agility on erinomainen laji, sillä se edistää fyysistä aktiivisuutta, parantaa tasapainoa ja kestävyyttä. Lisäksi laji tarjoaa monille tärkeän yhteisöllisyyden tunteen. Agility tavoittaa laajasti työikäisiä suomalaisia ja tukee heidän työkykynsä ja työssä jaksamisensa ylläpitämistä.
“Agilityn vetovoima piilee sen monipuolisuudessa ja matalassa aloituskynnyksessä. Laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille tarjoten vaihtoehtoja niin tavoitteelliseen kilpailemiseen kuin rentoon harrastamiseen. Monille agility merkitsee ennen kaikkea iloa, yhteisöä ja koiran kanssa jaettua aikaa.” kertoo Agilityliiton puheenjohtaja Mia Laamanen.
Agilityn erityispiirre on sen ainutlaatuinen rakenne, jossa kilpailuluokat määräytyvät ainoastaan koiran koon perusteella, ei koiran omistajan sukupuolen, iän tai muiden henkilökohtaisten tekijöiden mukaan. Tämä tekee agilitystä erityisen tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen lajin, jossa kaiken ikäiset ja sukupuoliset ihmiset voivat harrastaa yhdessä, ilman että heihin kohdistuu ennakkoluuloja.
Aloittaminen on helppoa, tarvitset vain koirakaverin ja kiinnostuksen oppia uutta. Useat seurat eri puolilla Suomea tarjoavat alkeiskursseja, joiden kautta pääset helposti mukaan lajin pariin.
Kiinnostuitko lajista? Lue lisää agilityn aloittamisesta täältä.
Agility on erinomainen esimerkkiä siitä, miten liikunta voi yhdistää ihmisiä iästä riippumatta ja samalla parantaa sekä ihmisen että koiran hyvinvointia.