Tietoa agilityn tasoluokkasiirtymistä

Agilityn säännöt päivittyivät 1.1.2023. Päivityksen myötä koira voi nyt kilpailla missä tahansa tasoluokassa johon sillä on osallistumisoikeus - eli esimerkiksi kolmosluokan koira voi startata halutessaan kakkosissa tai ykkösissä. Tästä käytetään myös termiä vapaa siirtymäoikeus tasoluokkien välillä.

Kysymyksiä on herättänyt se, voiko sama koira siis käytännössä kilpailla eri tasoluokissa saman päivän aikana. Sääntötulkinnan mukaan voi.

Vapaa siirtymäoikeus tasoluokkien välillä takaa sen, että koira voi kilpailla myös lajimuodon sisällä eri tasoluokissa saman päivän aikana - kunhan startit ovat eri kilpailutunnuksilla (eli kyseessä ovat eri kilpailut). Jos päivän aikana järjestetään esimerkiksi kolme hyppykilpailua (A, B ja C) ja kaikissa tasoluokat 1, 2 ja 3, koira voi startata vaikka seuraavissa luokissa: A-kilpailun 1-luokka, B-kilpailun 2-luokka ja C-kilpailun 3-luokka.

Ohjaajan tulee muistaa muuttaa koiran tasoluokka KITUssa koiran tietoihin ennen ilmoittautumista kullekin radalle. Koiran tiedoissa olevan tasoluokan on siis oltava aina sama kuin se lähtö, jolle koira ilmoitetaan.

Tämä tieto löytyy myös agilitysääntöjen usein kysytyistä kysymyksistä. Virallinen sääntö tasoluokista löytyy dokumentista B.0 Yleinen laji- ja kilpailuohje sivulta 4.

Takaisin