TopTeam tulee taas, oletko valmis?

Kenelle TopTeam sopii ja miksi lähteä mukaan?

TopTeamiin haetaan erityisesti ohjaajia, jotka ovat motivoituneita ja valmiita sitoutumaan omaan kehittymiseensä, tekemään työtä kehittymisensä eteen ja jatkamaan systemaattista harjoittelua myös leirien välisinä etäjaksoina. Koirakoiden tämän hetken osaamistasolla ei ole merkitystä vaan he voivat olla millä tasolla tahansa. Kauden aikana tiimiläiset kertaavat perustaitoja, oppivat tunnistamaan vahvuutensa ja vahvistamaan niitä entisestään. Tavoite on, että TopTeam-kauden päättyessä tiimiläiset ovat kehittyneet agilityn eri osa-alueilla ja heillä on hyvät edellytykset menestyä tulevina vuosina sekä kotimaisissa arvokilpailuissa että kansainvälisillä areenoilla.

Eniten TopTeam-kaudesta hyötyvät ohjaajat, jotka haluavat kehittää sekä itseään että koiraansa kokonaisvaltaisesti. Lajiharjoitusten lisäksi tiimiläiset pääsevät osallistumaan erilaisia oheis- ja tukitaitoja kehittäviin treeneihin, kuten ohjaajan ja koiran fysiikkatreeneihin ja psyykkiseen valmennukseen. TopTeam-kauteen osallistuneella on kauden jälkeen käsitys omien harjoittelumenetelmiensä varioinnista sekä omaa kehitystä tukevan harjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta. 

Leirien teemat muotoutuvat TopTeamiin valittujen koirakoiden osaamisen, tavoitteiden ja tarpeiden perusteella. Leireillä käsitellään laji- ja oheisharjoittelun ohella myös esimerkiksi eläintenkouluttamista, suorituksen suunnittelua ja perehdytään ravinnon ja levon merkitykseen kehittymiselle. Harjoittelumuodoltaan TopTeam-leiriviikonloppujen koulutus on valmennuksellista ryhmäkoulutusta. Leiriviikonloppujen tarkka sisältö voi vaihdella alueittain jonkin verran. Kaudesta pyritään muodostamaan kokonaisuus, joka tukee mahdollisimman kokonaisvaltaisesti TopTeamiin valittavien koirakoiden kehittymistä paremmiksi agilitykoirakoiksi. Yksilöllisyys on luonnollisesti keskeisessä roolissa myös TopTeam-valmennuksessa!

Kaudesta 2021 saatua palautetta

“Odotin kovia treenejä, suurta kehitystä ja uusia oivalluksia. Koen, että kaikki nämä toteutuvat. Treenit ovat haastavia psyykkisesti ja fyysisesti, mutta mennessä oman mukavuusalueen ulkopuolelle tapahtuu paljon kehitystä. Jo yhden leirin jälkeen voin tuntea, että näiltä leireiltä tulee saamaan paljon työkaluja ja motivaatiota. Melkein pelottaa kuinka paljon tämän vuoden aikana tulee kehittymään!” - TopTeam2021 osallistuja leiristä yleisesti

“Vaikka oman osaamisen kautta nämä osa-alueet ovat tuttuja, tulee silti hyviä uusia näkökulmia ja vinkkejä tekemiseen.” - TopTeam2021 osallistuja oheistreeneistä (ohjaajan ja koiran fysiikka)

“Sain [uusia ideoita]! Ja innostus nousi taas tappiin!” - TopTeam2021 osallistuja leiriviikonlopun annista

Alueelliset tiimit ja leiriaikataulut

Alueellisten tiimien aikatauluissa tai valmentajatiimeissä voi tapahtua muutoksia ennen kauden alkua. Leiriviikonloppujen sisällöt vaihtelevat alueittain jonkin verran osallistujista ja valmentajakokoonpanosta riippuen. Hakija voi hakea mille alueelle tahansa. Halutessaan hakija voi hakea kahdelle alueelle ja määritellä hakulomakkeella ensi- ja toissijaisen alueen. Valituksi voi tulla vain yhdelle alueelle. Nuorten toivotaan hakevan ensisijaisesti Nuorten TopTeamiin. Koulutustoimikunta ja päävalmentajat pidättävät oikeudet muutoksiin.

Etelä-Suomi

Paikka: Ojanko Areena (Pitkäsuonkuja 6, 01230 Vantaa)

Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoa

Leirien ajankohdat: 

 • 2.-3.4.
 • 11.-12.6.
 • 3.-4.9.
 • 22.-23.10.

Valmentajat: Mia Laamanen (päävalmentaja), Ville Liukka (päävalmentaja), Marianne Asikainen, Rosa-Maria Ikäheimonen (ihmisen fysiikka), Kim Kurkinen, Sanna Lehtonen, Mari Mäkelä, Ulla Tuomi (koiran fysiikka)

Länsi-Suomi

Paikka: Royal Canin Areena (Yrjönalhontie 2, 21420 Lieto)

Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoa

Leirien ajankohdat:

 • 29.-30.1.
 • 12.-13.3.
 • 4.-5.6.
 • 8.-9.10.

Valmentajat: Asko Jokinen (päävalmentaja), Mia Laamanen (päävalmentaja), Kim Kurkinen, Jari Lampinen (ihmisen fysiikka), Timo Liuhto, Sonja Paavola, Tanja Pitkänen (koiran fysiikka)

Pohjois-Suomi

Paikka: Kamu Areena (Urheilupuistontie 33, 90250 Oulu) + mahdollinen lisätila

Osallistujat: 36 varsinaista + 12 varakoirakkoa

Leirien ajankohdat:

 • 19.-20.2.
 • 21.-22.5.
 • 6.-7.8.
 • 22.-23.10.

Valmentajat: Ari Korteniemi (päävalmentaja), Anna-Maria Niemelä (päävalmentaja), Marianne Asikainen, Niina-Liina Linna, Marjo Korander, Kim Kurkinen, Maiju Korhonen (yhdellä leirillä), Iida Vakkuri (yhdellä leirillä)

Itä-Suomi

Paikka: Koiramekka (Siikaranta 13, 70620 Kuopio)

Osallistujat: 30 varsinaista + 10 varakoirakkoa

Leirien ajankohdat:

 • 5.-6.2.
 • 9.-10.4.
 • 3.-4.9.
 • 15.-16.10.

Valmentajat: Nina Hänninen (päävalmentaja, koiran fysiikka), Heidi Annala (päävalmentaja), Maria Kumlin (ihmisen fysiikka), Kati Kylliäinen (lajivalmennus), Tero Puustinen (psyykkinen valmennus), Laura Sutinen (lajivalmennus, koiran fysiikka)

Mitä osallistuminen maksaa?

Kaudella 2022 yksi leiriviikonloppu maksaa enintään 250 euroa. Maksu kattaa lajitreenit, fysiikka- ja psyykkisen valmennuksen ja muun leiriviikonloppuihin sisältyvän ohjelman. TopTeam-paikan vastaanottaessaan valittu henkilö sitoutuu osallistumaan kaikkiin leiriviikonloppuihin. TopTeamiin valittujen varsinaisten koirakoiden ja varakoirakoiden tulee maksaa erillinen vahvistusmaksu ennen kauden alkua. Leiriviikonloput suunnitellaan etukäteen niin, että alku- ja loppuverryttelyille, ruokailuille ja hengähdystauoille jää riittävästi aikaa. Leireillä tarjottavasta ruokailusta voidaan mahdollisesti periä noin 5-10e lisämaksu per leiri. Osallistujat ovat itse vastuussa majoituksista ja kuljetuksista.

Nuorten oma TopTeam, nyt ensimmäistä kertaa!

Kaudella 2022 aloittaa uutena alle 19-vuotiaille suunnattu nuorten ohjaajien oma TopTeam! Nuorten TopTeamin tavoitteina ovat lajikehityksen lisäksi nuorten terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan opettelu, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kannustaminen sekä seuratoiminnan ja vapaaehtoistyön merkityksen korostaminen. Leireillä opetellaan myös virheiden, epävarmuuden ja epätäydellisyyden sietämistä sekä tunnetaitoja. Erityistä huomiota kiinnitetään nuorten mielenterveyden teemoihin ja nuoruuden haasteisiin. Leirien tavoitteena on tukea paitsi koirakoiden kehittymistä, myös tarjota uusia näkökulmia harrastamiseen ja antaa paikka, jossa nuoret voivat tavata toisiaan.

Alaikärajaa osallistumiseen ei ole. Koiran tulee kuitenkin olla nuoren hallinnassa siten, että harjoittelu ja leirielämä ovat turvallisia koirakolle itselleen sekä muille koirakoille. Vuonna 2004 syntyneet nuoret ovat vanhin nuorten TopTeamiin mukaan pääsevä ikäluokka. Alle 18-vuotiaalla nuorella tulee olla huoltajan lupa hakeutua ja osallistua TopTeamiin. Nuorten huoltajat eivät lähtökohtaisesti osallistu leireille eli nuoren tulee pärjätä leirillä oman koiransa kanssa. Osallistujat ovat itse vastuussa majoituksista ja kuljetuksista.

Nuorten TopTeamia tuetaan vahvasti Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saadun erityisavustuksen kautta, joten aikuisten TopTeamistä poiketen yhden leirin hinta on korkeintaan 150 euroa. Osallistujia Nuorten TopTeamiin valitaan enintään 48. TopTeam-paikan vastaanottaessaan valittu henkilö sitoutuu osallistumaan kaikkiin leiriviikonloppuihin. TopTeamiin valittujen koirakoiden tulee maksaa erillinen vahvistusmaksu ennen kauden alkua.

Valmentajat ja leirit

Valmentajat: Ville Liukka (päävalmentaja), Milja Haapamäki, Senni Huotari, Tytti Käyhkö (ohjaajan fysiikka), Aino McLean (psyykkinen valmennus), Ulla Tuomi (koiran fysiikka). Valmentajien lisäksi leireillä on mukana myös nuoriso-ohjaaja, joka vastaa leirityksien koordinoimisesta, etukäteisvalmisteluista, nuorten ryhmäytymisestä ja turvallisen tilan toteutumisesta.

Leirien ajankohdat ja paikkakunnat:

 • 19.-20.3. TamSK-halli (Luhtaantie 58, Tampere)
 • 7.-8.5. Kamu Areena (Urheilupuistontie 33, 90250 Oulu) 
 • 6.-7.8. Ojanko Areena (Pitkäsuonkuja 6, 01230 Vantaa)
 • 22.-23.10. TamSK-halli (Luhtaantie 58, Tampere)

Haku on auki 26.10. asti ja valinnat tehdään marraskuun loppuun mennessä

TopTeamiin haetaan sähköisen hakulomakkeen kautta 26.10.2021 mennessä. TopTeamiin hakeva voi itse päättää, minkä alueen tiimiin hakeutuu. Hakija voi halutessaan hakea kahdelle eri alueelle, mutta valituksi voi tulla vain yhdelle alueelle. Nuorten toivotaan hakevan ensisijaisesti Nuorten TopTeamiin.

Huomaathan, että hakulomakkeella pyydetään linkkejä alla listattuihin hakuvideoihin, jotka tulee olla valmisteltuna ennen hakulomakkeen lähettämistä!

 1. Esittelyvideo - pituus enintään 60s
  • Kuvaa lyhyt video, jolla kerrot itsestäsi ja koirastasi. 
  • Voit vastata hakuvideolla esimerkiksi joihinkin näistä kysymyksistä, pitäen kuitenkin silmällä enimmäispituutta:
   • Missä olet nyt ja mitä kohti olet kulkemassa? Mitä unelmia sinulla on agilityyn liittyen?
   • Missä olette hyviä? Missä haluatte vielä kehittyä?
   • Mitä odotat TopTeamilta?
 2. Hyppytekniikkavideo
 3. Treeni- tai kisavideo - pituus enintään 60s (vapaaehtoinen)

Hakulomakkeet:

Päävalmentajista ja kahdesta lajivalmentajasta koostuva valintatiimi arvioi hakijan sopivuutta TopTeamiin hakemuksen, hakuvideoiden ja muiden näyttöjen perusteella. Lisäksi arvioidaan ohjaajan asennetta, motivaatiota, sitoutumista ja yleistä soveltuvuutta TopTeam-valmennuskokonaisuuteen. Myös hakijan alueellinen sijainti, aiemmin saavuttama kilpailumenestys, hakijan ikä (seniorit ja nuoret), hakijan mahdollinen para-status sekä aktiivisuus lisenssiyhdistyksessään otetaan huomioon valintoja tehtäessä.

Valintatiimi tekee esityksen TopTeamiin kaudelle 2022 valittavista koirakoista SAGIn koulutustoimikunnalle viimeistään 17.11.2021. Koulutustoimikunta vahvistaa valinnat 23.11. mennessä. Valinnoista tiedotetaan kaikkia hakijoita henkilökohtaisesti marras-joulukuun vaihteessa. Valittujen koirakoiden tulee vahvistaa osallistumisensa viipymättä saamaansa viestiin vastaamalla. Lopulliset kokoonpanot julkistetaan tiimien varmistuttua.

Koordinaattoriksi alueellisiin tiimeihin?

Koordinaattorin tehtävänä on leiriviikonloppujen valmistelu yhdessä muun valmennustiimin kanssa, yhteismajoitusten koordinointi, yhteistyö alueen seurojen kanssa leiriviikonlopun käytännön järjestelyihin liittyen ja alueensa tiimin tiedottaminen ajankohtaisista asioista. Osa koordinaattorin tehtävistä edellyttää asioiden hoitamista leiriviikonloppujen aikana. Koordinaattori osallistuu leireille oman koiransa kanssa veloituksetta, mutta vastaa itse TopTeam-kauteen liittyvistä matka- ja majoituskustannuksista.

Koordinaattorin tehtävä vaatii hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja ja tietoteknistä osaamista. Koordinaattoriksi valittavalla henkilöllä tulee olla kyky saada asioita tapahtumaan muuttuvissa tilanteissa, joskus nopeallakin aikataululla! Lisäksi koordinaattorilla tulee olla kykyä ja halua itsenäiseen päätöksentekoon ja vastuunkantoon myös paineen alla.

Haun yhteydessä valitaan koordinaattori alueellisista tiimeistä Etelään, Länteen ja Pohjoiseen. Idän ja Nuorten TopTeamin koordinaattoria ei haeta tällä haulla.

Lyhyesti:

 • Mitä? TopTeam tulee taas! Nyt mukana ensimmäistä kertaa myös Nuorten oma TopTeam!
 • Missä? Alueelliset tiimit neljällä paikkakunnalla: Vantaalla, Liedossa, Kuopiossa ja Oulussa! Nuorten TopTeam valtakunnallisesti: leirejä Vantaalla, Tampereella ja Oulussa!
 • Miten? Hae mukaan 26.10.2021 mennessä!
 • Miksi? Yksilöllistä valmennusta kokonaisvaltaisesti, juuri teidän tarpeisiinne ja tavoitteisiinne vastaten!

Lisätiedot:

Alueelliset tiimit ja TopTeam yleisesti: Koulutustoimikunta (koulutus-tmk@agilityliitto.fi)

Nuorten TopTeam: nuorisotoimikunnan pj Tiina-Liisa Vehkalahti (p. 050 5010 514, tiina-liisa.vehkalahti@agilityliitto.fi)

Uutista muokattu to 7.10. klo 11:25: korjattu Idän syyskuun leirin päivämäärät

Takaisin