Tuore PAWC-tuplamitalisti Marika Ruohonen kertoo voitostaan - ja löytää suomalaisesta para-agilitytoiminnasta vielä paljon kehitettävää

Paimiossa asuva Marika Ruohonen voitti 3. syyskuuta para-agilityn maailmanmestaruuskultaa ja -hopeaa. Ruohonen saavutti tuplavoiton parakilpailuryhmässä 6 ja kokoluokassa intermediate.

Kultamitalin sai Ruohosen lisäksi kaulaansa 9-vuotias australiankelpie Tykki ja hopeamitalin tämän 11-vuotias "ikinuori" äiti Zalama: "He ovat luottokoiriani - helppoja ohjata ja minulle hyvin rakkaita", Ruohonen kertoo.
 


Valokuva: Iris Kieme


Ruohonen teki kilpailussa ainoastaan virheettömiä ratoja. Onnistuminen kuudella radalla tiukassa paikassa syntyi monen tekijän summasta: "Ensin laitoin kuulokkeet päähän ja kuuntelin esimerkiksi Antti Tuiskun kappaletta Sata salamaa - se auttaa minua rauhoittumaan. Päätin, että perkele nyt muistan katsoa koiraa, miettiä sijainnit ja ohjaukset. Muistin kouluttajani Janita Leinosen sanat: Juokse, pidä kontakti koiraan ja ohjaa."

Voitto sai Ruohosen sanattomaksi ja itkemään onnesta vaikka hän on jo kokenut ja menestynyt arvokilpailija. Ruohonen on osallistunut kaikkiin para-agilityn maailmanmestaruuskilpailuihin ("PAWC") vuodesta 2014 saakka lukuunottamatta koronan vuoksi peruttuja kilpailuja. Hän muistaa omalta uraltaan erityisesti PAWC-kilpailut vuodelta 2017: "Ennen kisoja äitini kuoli ja Suomessa kilpailuissa sain paljon hylkäyksiä. Meinasin jättää PAWC:n jopa välistä, mutta kaksi hyvää ystävääni kannustivat minua lähtemään ja ajoimme yhdessä MM-kisoihin, joista tulikin voitto."

Zalaman kanssa Ruohonen on voittanut parasuomenmestaruuskilpailut kolme kertaa peräkkäin vuodesta 2018 alkaen. Tänä vuonna Tykki yllätti ja ja voitti äitinsä.
 


Valokuva: Kat Pocklingto


Itse lajin Ruohonen on aloittanut jo 25 vuotta sitten. Hän kilpailee yleisessä sarjassa muiden harrastajien rinnalla, sillä Suomessa ei järjestetä muita paraluokan kilpailuja kuin SM-kilpailut.

"Kiitettävää suomalaisessa para-agilityssa on se, että täällä mahdollisestaan urheilijoiden osallistuminen PAWC-kilpailuun, järjestetään SM-kilpailut ja koulutuksia. Kehitettävääkin löytyy: liitotasolla parannusta kaipaavat PAWC-organisointi, maajoukkueleirit, tiedottaminen, paralupien käyttö isommissa kisoissa, hallien esteettömyys ja esteettömien koulutusten tukeminen. Lisäksi olisi hienoa saada joskus PAWC-kilpailut Suomeen", Ruohonen pohtii.

Ruohonen kiittää kaikkia, jotka ovat tukeneet hänen matkaansa, ja erityisesti valmentajiaan Janita Leinosta ja Jaakko Suoknuutia: "Te olette kultaakin arvokkaampia." Lisäksi kiitoksen saa Tiina Selenius: "Hänen kauttaan sain yhteyden Zalaman kasvattajaan. Ilman Tiinaa minulla ei olisi Zalamaa."

Ruohonen aikoo seuraavaksi tähdätä ensi vuonna Portugalissa järjestettäviin paramaailmanmestaruuskilpailuihin.
 


Valokuva: Kat Pocklingto

Takaisin