Pasi Kangas voitti hopeaa ja pronssia agilityn SM-kilpailuissa - bordercollie Gee vastaanotti mitalin yksin kaulaansa

Hollolalainen Pasi Kangas voitti sekä yksilöhopeaa että -pronssia agilityn suomenmestaruuskilpailuissa Jyväskylässä 26. elokuuta. Päijät-Hämeen Agility-Urheilijat ry:tä edustava Kangas osallistui kilpailuun pikkumaksi-kokoluokassa kahden bordercollien, Geen ja Skyen, kanssa, jotka hän onnistui nostamaan finaalissa karsinnan sijoilta 8 ja 11 palkintokorokkeelle asti.

"Olen tietysti tosi onnellinen, että tehty työ koirien kanssa näkyy myös hienoina tuloksina. Nyt on vähän pysähdyttävä nauttimaan hienoista ja yllättävänkin kovista tuloksista", Kangas kuvailee. "Ihan just siinä hetkessä, kun Skyen hopeamitali varmistui, niin meinasi vähän tunteet tulla pintaan."



Katariina Kuiro ja bordercollie Wendi voittivat ennakkosuosikkeina pikkumaksien suomenmestaruuden Jyväskylässä lauantaina 26. elokuuta. Pasi Kangas nousi bordercollie Skyen kanssa hopeakorokkeelle ja Kankaan toinen koira, bordercollie Gee, vastaanotti pronssimitalin omatoimisesti kaulaansa. Jukka Pätynen/Koirakuvat




Geetä ei näyttänyt sykähdyttävän se, että ohjaaja Pasi Kangas tuuletti hopeaa toisella korokkeella bordercollie Skyen kanssa. Kankaan mukaan molemmat koirat ovat helppoja, sosiaalisia ja hienosti käyttäytyviä koiria, mutta agilityradalla Geeltä puuttuu ohjaustehostin. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat


Kankaalla ja pronssille yltäneellä Geellä ei ollut ennen viikonloppua vielä oikeutta kilpailla SM-yksilöradoilla. Perjantaina ennakkokilpailussa he kuitenkin onnistuivat tekemään kaksi virheetöntä rataa ja näin vasta viime hetkellä nousivat lauantain SM-yksilökilpailun lähtölistoille.

"Kaverini on tässä pariinkin otteeseen kirjoittanut minulle, että niin kauan kuin on mahdollisuuksia on kaikki vielä mahdollista", Kangas kertoo.

41-vuotias Kangas on jo tottunut arvokilpailija ja erityisesti bordercollie Wiun kanssa niittänyt menestystä 2010-luvulla. He voittivat SM-kultaa vuonna 2014 ja edustivat Suomea kerran MM- ja useaan kertaan European Open -kilpailussa. Nyt SM-pronssille yltäneen Geen kanssa Kangas on voittanut muutaman piirinmestaruuden ja viime vuonna SM-joukkuekultaa. Kaikkein suurin saavutus koiraharrastuksen saralla on Kankaalle kuitenkin selvä:

"Paras saavutus on se, että uskon meidän tarjonneen kaikille koirillemme mieluisan elämän."




"Skye on asunut meillä ja tehnyt agilitya vasta vuoden, joten sen kanssa on edetty melko vauhdilla. Toisaalta tykkään joka viikko treenata koirien kanssa uusia juttuja ja pitää yllä vähän omaakin fyysistä kuntoa", Kangas kertoo. Tässä hän onnittelee kultaa voittaneita Katariina Kuiroa ja bordercollie Wendiä. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat


Kangas on aloittanut agilityn opiskeluaikoinaan Kuopion Hukka-Putkessa vuonna 2005 syntyneen bordercollie Figon kanssa tarjotakseen koiralle hauskaa tekemistä. Agilitykärpänen ei puraissut miestä heti ensimmäisellä kerralla: "Varmaan ärsytti se, kun en ollut heti kovinkaan hyvä." Harrastus kuitenkin jatkui ja nyt Kangas voi jo kuvailla lajissa vuosien aikana tapahtuneita muutoksia:

"Mielestäni suurin muutos on ehkä tapahtunut rataprofiileissa. Vuosien varrella kansainvälisissä kisoissa tuli eteen tosi vauhdikkaita ja koiralta taitoja vaativia rataprofiileja ja nyt ne ovat yleisiä Suomessakin. Sellaiset profiilit vaativat koiralta enemmän erilaisten taitojen osaamista, kun nopeaa koiraa on vaikea ehtiä joka tilanteessa auttamaan. Juoksukontaktien osaamisessa olimme Suomessa ehkä jonkin aikaa jäljessä, mutta nyt sitä eroa on kurottu kiinni. Myös ohjaustekniikkapakkiin on tullut lisää työkaluja, jotka helpottavat ohjaajan tekemistä etenkin kiireisillä radoilla, mutta niin sanotut vanhat ja hyväksi todetut ohjaukset on hyvä muistaa ja niillä pääsee tosi pitkälle."



Pasi Kangas ja Gee matkalla kohti suomenmestaruuspronssia. Valokuva: Jukka Pätynen/Koirakuvat

Kaikki SM-kilpailuiden tulokset löytyvät tästä uutisesta: Agilityn SM-mitalit jakautuivat tasaisesti ympäri Suomen - katso tästä vuoden 2023 palkitut

Takaisin