Koirakko aloittaa lajin parissa yleensä seuroissa alkeiskurssien kautta. Agilitykoulutusta järjestetään seurojen ja yksityisten yrittäjien toimesta useilla paikkakunnilla, joten lajista kiinnostuneen kannattaa ottaa selvää oman kotipaikkakuntansa lajitoiminnasta. Useiden seurojen koulutustarjonta kattaa mahdollisuudet kehittyä alkeista maajoukkuetasolle asti. SAGIn koulutus-  ja valmennusjärjestelmä ja sen kehitys painottuu tukemaan seurojen koulutus- ja valmennustoimintaa. 

Valtakunnallinen valmennus tapahtuu TopTeam-valmennuksessa, jossa huipulle tähtääville ja uusille potentiaalisille koirakoille järjestetään pitkäjänteistä ja monipuolista valmennusta. Myös juniori-, seniori- sekä paragilityharrastajat on otettu huomioon SAGIn valmennusjärjestelmässä.

Harrastaminen seuratasolla

Suurin osa agilityn harrastajista aloittavat lajin parissa SAGIn jäsenseurojen tarjoamien alkeis- ja pentukurssien kautta. 

Seurat tarjoavat koulutusta niin aloitteleville kuin lajin huipulle tähtääville koirakoillekin. Seurojen tukena toimii TopTeam-valmennuskokonaisuus, jonka kautta koirakot voivat hakea oppia myös oman seuran ulkopuolelta. Myös useat yksityiset yritykset tarjoavat agilitykoulutusta. 

SAGIn jäsenseurojen nettisivuilta löytyy tietoa koulutuksista sekä seurojen yhteystiedot.

TopTeam

TopTeam on SAGIn oma tavoitteellisille ja potentiaalisille tulevaisuuden tähdille suunnattu valtakunnallinen valmennusryhmä, joka on jaettu neljään alueeseen (Etelä, Pohjoinen, Itä, Länsi). TopTeam-kausi koostuu leireistä ja omatoimiharjoittelusta leirien välisten etäjaksojen aika. TopTeam on koko kauden kestävä kokonaisvaltainen valmennuskokonaisuus, joka koostuu perinteisen lajitreenin lisäksi monipuolisesta kokonaisuudesta agilityssa kehittymistä tukevaa harjoittelua.

TopTeamiin haetaan ohjaajia, jotka ovat valmiita sitoutumaan valmennusryhmään ja tekemään työtä kehittymisensä eteen. TopTeamin valmennustoiminnan tarkoituksena on sparrata tiimiin valitut koirakot huippusuorituksiin kohti arvokisamenestystä yksilöllisesti, koirakoiden omien vahvuuksien kautta.

TopTeam-valinnoissa kiinnitetään huomiota alueelliseen tasa-arvoon. TopTeamin tavoitteena on myös lisätä koulutus- ja valmennusosaamista seuroissa. Lisäksi jokaiselle TopTeam-leirille on tarjolla kuunteluoppilaspaikkoja.

TopTeamiin kaudelle 2021 valitut koirakot edustavat 64 eri yhdistystä läpi Suomen. Mukana on 1 paraurheilija, 27 junioriurheilijaa ja 8 senioriurheilijaa. Kaudella on mukana 53 eri koirarotua, eniten tiimeissä on edustettuina bordercollieita (38), shetlanninlammaskoiria (22), espanjanvesikoiria, kelpieitä, jackrusseleita, parsoneita, australianpaimenkoiria ja villakoiria. Harvinaisemmista agilitykoiraroduista mukana ovat myös alaskanmalamuutti, bichon frisé, bretoni, etnankoira, lancashirenkarjakoira, labradorinnoutaja, schipperke, suomenlapinkoira, welsh corgi cardican ja whippet.

Lisätiedot: koulutus-tmk (at) agilityliitto.fi