Suomessa on on ollut laadukasta tuomarikoulutusta jo vuodesta 1989. Ensimmäiset suomalaiset agilitytuomarit kouluttautuivat lajin kehittäjä Peter Lewisin vetämällä tuomarikurssilla Suomessa. Suomessa ensimmäinen tuomarikurssi järjestettiin vuonna 1991 ja siitä lähtien on kursseja järjestetty säännöllisesti. Tuomareiden jatkokoulutusta on järjestetty vuosittain 1990-luvun alusta alkaen. SAGIn perustamisen jälkeen vuonna 2006 sekä tuomarikurssien että jatkokoulutuksen järjestämisvastuu siirtyi Suomen Kennelliitolta SAGIlle.

 
Tuomarikurssi

Varsinainen ylituomarikoulutus on kaksiosainen. Perusosa (Ylituomari 1) on Kennelliiton hallinnoima kurssi. Niitä järjestetään vuosittain noin neljä eri piirien alueilla. Ylituomari 1 -kurssi on voimassa 2 vuotta, jonka aikana kokelaan pitää hakeutua erikoistumiskoulutukseen. SAGI järjestää lajiosakurssin (agilityn ylituomari) noin 3-5 vuoden välein.

Viimeisin tuomarikurssi järjestettiin vuonna 2022. Tästä uutisesta voit lukea kyseisestä kurssista lisää. Kurssilta ovat valmistuneet toistaiseksi (tammikuussa 2023) seuraavat kokelaat: Ville Liukka, Marko Kivihalme, Mikko Aaltonen, Marika Blom sekä Jenny Naumanen. Loput kokelaat suorittavat kollegioitaan kevään 2023 aikana.

 
Tuomareiden jatkokoulutus

Tärkein tuomareiden jatkokoulutusmuoto ovat vuosittain järjestettävät Tuomaripäivät, joiden ajankohdaksi on vakiintunut viikon 44 lauantai ja sunnuntai. Säilyttääkseen tuomarioikeutensa tuomarin on osallistuttava tuomaripäiville vähintään joka toinen vuosi.

Lisätietoja: koulutus-tmk (at) agilityliitto.fi