Risto Ojanperälle Agilityliiton kultainen ansiomerkki

Suomen Agilityliiton hallitus on päättänyt myöntää Risto Ojanperälle Suomen Agilityliiton kultaisen ansiomerkin. Ansiomerkillä Agilityliitto haluaa kiittää Risto Ojanperää hänen tekemästään työstä agilityn parissa - erityisesti hänen panoksestaan lajiliiton perustamisen taustalla sekä vuosien työstä FCI-agilitydelegaattina. Aiemmin ansiomerkkejä on myönnetty kaksi eli Ristolle myönnettävä on järjestyksessä kolmas.

Tunnustuksen saaminen yllätti Riston täysin:

"En ole osannut odottaa sellaista konkreettista kunnianosoitusta. Jotenkin olen kokenut työn tai harrastamisen agilityn parissa iloksi ja velvollisuudeksi itselleni ja muille. En usko että kukaan tekee mitään muutakaan työtä lajissa palkkion tai palkitsemisen takia. Siksi tuntui oudolta ja yllättävältä - mutta täytyy myöntää, että nyt tuntuu tosi hyvältä. Kiitollisin mielin vastaanotan ansiomerkin.

Joskus on kuitenkin tullut mieleen Kennelliiton hallituskollegani ja armeijan miehen toteamus: palkkiot ja ammukset osuvat pääsääntöisesti vääriin kohteisiin. Toivottavasti tämä ei ole yleinen mielipide!"

Risto on pätevöity agilityn tuomariksi vuonna 1990 ja agilityn ylituomariksi 8.11.2000. Sitä ennen hän suoritti kansainvälisen agilitytuomaritutkinnon ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1990 International Agility Judge -kurssilla Englannissa lajin perustajien Peter Lewisin ja John Gilbertin valvonnassa. Risto on siitä alkaen toiminut agilitykilpailuissa aktiivisesti tuomarina sekä erittäin aktiivisesti kehittänyt sekä suomalaista että kansainvälistä agilitya. Tuomarina hän on toiminut suomenmestaruuskilpailuissa sekä maajoukkuekarsinnoissa vuonna 2001 Helsingissä ja kansainvälisesti ollut ainoa suomalainen tuomari, joka on arvostellut Etelä-Afrikassa. 

Risto on toiminut Suomen Kennelliiton agilitytoimikunnan (vuoteen 2009 asti nimitykseltään agilitytyöryhmä) jäsenenä vuosina 2002-2009. Riston työ Suomen Agilityliiton perustamiseksi ja lajiliiton tuomiseksi Kennelliiton alaisuuteen huomioiden myös liitännäisyys suomalaiseen urheilujärjestömaailmaan on erittäin merkittävä. Voidaankin sanoa, että ilman Riston panosta liiton perustaminen olisi viivästynyt vuosia. Risto on agilityn sekä Kennelliiton organisaation asiantuntijana ollut merkittävänä tukena Agilityliiton toiminnassa aina perustamisesta alkaen tähän päivään asti. Hän on kaiken kaikkiaan toiminut erittäin aktiivisesti sekä alueellisesti, kansallisesti että kansainvälisesti kenneltoiminnassa.

Risto kokee myös itse tärkeimmäksi saavutuksekseen agilityn parissa sen, että hän on ollut osa tiimiä, joka on aikaansaanut Suomen Kennelliiton ensimmäisen virallisen lajiliiton: Suomen Agilityliiton. Hän toivookin, että agilityn historiaan jää erityisesti jälki siitä, miten hän on osaltaan edesauttanut lajiliiton ja Kennelliiton yhteistyötä.

Kennelliiton luottamustehtävissä Risto on toiminut seuraavasti: 

 • Suomen Kennelliiton agilitytoimikunnan jäsen 2002-2009 (aiemmalta nimitykseltään agilitytyöryhmä)
 • Suomen Kennelliiton hallituksen jäsen 2010-2018
 • Suomen Kennelliiton valtuuston jäsen 2011-2022
 • Suomen Kennelliiton hallituksen varapuheenjohtaja 2013-2014
 • Suomen Kennelliiton tulevaisuustoimikunnan puheenjohtaja 2012-2018
 • Suomen Kennelliiton hallituksen jäsen 2020-2022
 • Suomen Kennelliiton antidopingtyöryhmän puheenjohtaja 2020-2022
 • Suomen delegaatti FCI:n agilitykomissiossa 2009-2022
 • PKU:n (Pohjoismainen Kennelunioni) agilitytoimikunnan jäsen / puheenjohtaja 2010-2022

Risto on toiminut Suomen agilitydelegaattina FCI:n agilitykomiteassa vuosina 2009-2022. Tänä aikana hän on vakiinnuttanut Suomen aseman lajin sääntötyön kehittäjänä sekä asiantuntijana. Hänen työn ansiosta suomalaista agilityosaamista sekä suomalaisia agilitytuomareita arvostetaan korkealle ympäri maailman:

"Kansainvälisesti olen ylpeä siitä, että hyvä yhteistyö lajiliiton kanssa on tehnyt Suomesta arvostetun kansainvälisen agilityn edelläkävijän ja kehittäjän, oli sitten kyse sääntöuudistuksista, guidelineistä tai ylipäätään innovatiivisesta laji-ajattelusta."

Risto on näyttänyt suuntaa lajin erityisseurojen osalta perustaessaan yhdessä Robert Wiedebaumin kanssa ensimmäisen suomalaisen agilityseuran Agility Ry:n vuonna 1988. Nykyään näitä agilityn erityisseuroja on Suomessa yli 50 kpl. Agilityssa kilpailemisen Risto aloitti lajin ensi hetkistä Suomessa lajin näytöksissä ja sittemmin kilpaillen arvokilpailuissa sekä maajoukkueessa. Risto voitti vuonna 1990 minikoirien Suomen mestaruuden. Kilpailut olivat ensimmäiset Suomessa järjestetyt SM-kilpailut. 

Mitä Risto ajattelee agilityn nykytilanteesta Suomessa?

"Laji on hyvällä tolalla Suomessa. Olemme edelläkävijöitä muun muassa siinä, että Suomessa agility on tunnustettu urheiluksi esimerkiksi Olympiakomitean jäsenyyden takia. Olemme hyvä esimerkki muillekin maille osoittamalla mihin suuntaan muissakin maissa lajia voidaan kehittää. Olen erinomaisen tyytyväinen, että vuoden agilityurheilijoiksi on valittu lajimme priimusmoottoreita. Onnittelut heille vielä niistä nimityksistä."

Risto on aiemmin saanut seuraavat kunnianosoitukset:

 • Suomen Kennelliiton hopeinen Pro Cane ansiomitalli
 • Suomen Agilityliiton hopeinen ansiomitalli 
 • Kunniajäsenyys Agility ry

Pitkän agilityuransa varrella Risto on kohdannut lukuisia kanssaharrastajia ja -toimijoita. Hän haluaa kiittää erityisesti heistä muutamaa:

"Kiitän ja muistelen John Gilbertiä ja Peter Lewisiä, jotka olivat ensimmäiset ”opettajani” lajiin ja tuomarointiin.

Kiitän ja kunnioituksella muistelen Robert ”Bobi” Wiedebaumia, joka oli kollegani kansainvälisellä tuomarikurssilla Englannissa 1990-luvun alussa. Hänen kanssaan perustimme myös Suomen ensimmäisen agilityseuran, Agility Ry:n.

Kiitän Ritva Herralaa, joka on ollut suuriin tunteisiini vaikuttanut henkilö. Hänen laaja-alainen ymmärryksensä ei vain lajista, vaan myös ihmiskäyttäytymisestä on ihailtavaa. Ritva on ainut tuomari, jolle olen kilahtanut urani alkuvaiheessa ollessani kisaamassa. Ritva suuri kiitos ymmärryksestäsi – tiedät mitä tarkoitan!

Kiitän Mia Laamasta. Mia on ollut erinomaisen suuri lajin tuntija, kompleksisten sääntötulkintojen jäsentäjä ja suuri ja korvaamaton apuni toimiessani FCI:n agilitydelegaattina kansainvälisillä agilityareenoilla.

Kiitän kaikkia tuomarikollegoitani ensimmäiseltä agilitytuomarikurssilta. Osa jopa jaksaa vielä jatkaakin. Olemme jakaneet paljon kokemuksia matkalla. Suuret sympatiani saa myös Salme Mujunen. Salmella on valtava ymmärrys, jota hän on pyyteettä jakanut koiran anatomiasta ja koiran turvallisuudesta kilpailuissa. Lisäksi Salmella on hyvä maku autoilun suhteen.

Toivon iloa ja jaksamista kaikille nykyisille ja uusille agilitytuomareille. Pitäkää lajin taso korkeana, koirien terveys ja turvallisuus etusijalla. Kysykää aina välillä ”Miksi tätä teen”. Se auttaa luomaan syvällisemmän tarkoituksen tekemisiimme tässä upeassa lajissa."

Juhlistamme agility-ylituomari Risto Ojanperää maajoukkuekarsintojen ensimmäisessä osakilpailussa. Tervetuloa mukaan juhlimaan Vantaan Ojankoon lauantaina 25.2.2023, kun Ristolle ojennetaan hänen mitalinsa!

Takaisin