Agilityn MM-kisojen kooste: Katso, miten kisat etenivät päivä päivältä

Agilityn vuoden päätapahtuma, MM-kilpailut, käytiin tänä vuonna Tsekeissä Liberecissä 4-8.10.2023. Kilpailumatka vaatii osallistujiltaan viikon verran aikaa eläinlääkärintarkastuksineen, treeneineen, kisoineen ja matkoineen. Mukaan lähti kaikista neljästä säkäluokasta neljä joukkuekoirakkoa, joista kolme osallistui myös yksilökilpailuun. Suurin osa kilpailijoista matkusti kisapaikalle lentäen, mutta osa myös autoillen.

Tiistaina ja keskiviikkona 3.-4.10.2023 oli vuorossa eläinlääkärintarkastukset, viralliset treenit, gaalaillallinen sekä ensimmäiset radat. Minit aloittivat urakkansa joukkuehyppyradalla, jossa nähtiin upeaa nollailoittelua, kun joukkueen kolme ensimmäistä koirakkoa tekivät hienot nollat ja ankkurina startannut konkari Iida Vakkuri pääsi vain tiristämään sadasosia suorituksesta pois. Riskillä vetäminen päätyi hyllyyn, mutta joukkueen suoritus kokonaisuudessaan oli todella kova. Joukkuetulokseen lasketaan kolmen parhaan koirakon tulos ja näin ollen se oli puhdas 0 neljännellä sijalla. Keskiviikkoilta jatkui medien joukkuehyppyradalla, jossa suomalaiset tekivät kaksi puhdasta nollaa ja kaksi hylättyä suoritusta. Joukkueen sijoitus oli tämän radan jälkeen 22./30.

Torstaina 5.10.2023 aamu alkoi maksien joukkuehyppyradalla, jossa Suomen tulokset koostuivat kahdesta puhtaasta nollasta, yhdestä vitosesta sekä yhdestä 10 pisteen virheestä (2 kieltoa) pienellä yliajalla. Joukkueen sijoitus kuitenkin 12./39. Torstaipäivä jatkui historian ensimmäisellä Intermediate-luokan yksilöhyppyradalla, jonka tuomaroi suomalainen Anders Virtanen. Suomen parhaimman suorituksen tekivät Jaana Leino ja Tyyne ollen hienolla puhtaalla radalla kovatasoisessa (89 osallistujaa) seurassa ollen sijalla 18. Tyynen etenemisnopeus oli yli 6 m/s. Tällä tasolla mestaruudet ratkotaan sekunnin sadasosien perusteella. Muille suomalaisille kertyi ratavirheitä.

Torstai-illalla jaettiin ensimmäiset MM-tittelit, kun minit suorittivat joukkueagilityradan käänteisessä järjestyksessä. Tällä radalla sekä Iida Vakkuri että Hanna Lakianperä tekivät upeat puhtaat radat. Valitettavasti kahdelle muulle suomalaiselle sattui pienet virheet, joten joukkue lopulta hienosti MM-8!

Perjantaiaamu starttasi kello 7:00 intermediaten joukkuehyppyradalla. Suomen joukkue ylsi sijalle 16./29. Juha Oreniuksen ja Jaana Leinon puhtailla radoilla. Valitettavasti kaksi muuta joukkueen suoritusta hylättiin. Tämän jälkeen päivän Suomen minit pistivät yksilöhyppyradalla taas parastaan. Jokainen koirakko teki hienot puhtaat radat! Tuloslistan ylimpänä olivat Iida Vakkuri ja Helka sijalla 11. Sanni Kariniemi oli Megsin kanssa sijalla 17.-18. sekä Janika Majasaari Nachollaan sijalla 31./109.

Päivä jatkui maksien joukkueagilityradalla, jossa oli 39 maata edustettuna. Tällä radalla Suomen koirista kolme teki ratavirheettömät suoritukset, joista yksi oli yliaikainen ja yhdelle tuli hylätty suoritus. Lopputulemana joukkue oli hienosti sijalla 6. Perjantai-ilta huipentui medien joukkueagilityrataan. Suomen joukkueen yksi koirakko herätti runsaasti huomiota näissä kilpailuissa myös median osalta. Maria Sori teki Daiminsa kanssa tämän radan nopeimman 0-tuloksen 6,10m/s etenemällä! Joukkueen muille koirakoille tuli joko ratavirheitä tai hylätty suoritus. Lopputuloksissa Suomen medit sijoittuivat jaetulle sijalle 21.-22. Ruotsin kanssa.

Lauantaiaamu jatkui taas kello 7:00. Vuorossa oli maksien yksilöhyppyrata, jossa valitettavasti kaikille Suomen edustajille hylätyt suoritukset. Radan hylkäysprosentti oli 35%. Aamu jatkui medien yksilöhyppyradalla, jossa Maria Sori ja Daim aiheuttivat monenlaisia tunteita ja jossittelua. Renkaan hajoaminen kolmanneksi viimeisenä esteenä oli heidän radan ainoa virhe kilpailun toiseksi nopeimmalla ajalla. Tämä virhe tiputti heidät tuloslistassa sijalle 29. Suomen muut mediedustajat tekivät hylätyn suorituksen tällä radalla.

Lauantaipäivä jatkui intermediaten joukkueagilityradalla. Katariina Kuiro teki Wendillä upean puhtaan radan, mutta muille joukkueessa joko ratavirhe tai hylätty suoritus. Joukkueen sijoitus lopputuloksissa oli jaetulla sijalla 16.-17. Kaikkiaan mukana oli 29 maata. Ilta päättyi minien yksilöagilityrataan. Hyppyradan perusteella käännetyssä järjestyksessä mentäessä suomalaisille riitti jännitettävää. Kaikki Suomen minit tekivät jälleen puhtaat suoritukset! Sanni Kariniemi ja Megs olivat sijalla 11., Iida Vakkuri ja Helka sijalla 12. sekä Janika Majasaari ja Nacho sijalla 20. Yhteistuloksissa tämä säkäluokka vakuutti olevansa paras säkäluokka kokonaisuutena Helkan 7. sijalla, Megsin 8. sijalla ja Nachon 13. sijalla. Mainittakoon, että minien uusi norjalainen mestari sheltti-Agi voitti Vantaalla myös pohjoismaiden mestaruuskilpailut kaksi kuukautta sitten.

Maailmanmestaruuskilpailuiden viimeinen aamu aloitettiin medien yksilöagilityradalla. Tämän radan jälkeen Suomi-katsomo repeili liitoksistaan. Maria Sori ja Daim tekivät kärkituloksen koko radalla! Suvi Reinille ja Rubenille yksi ratavirhe tältä radalta ja Emmiina Abrahamssonin Cromi valitettavasti hylättiin. Yhteistuloksissa Maria ja Daim olivat sijalla 13. Jokaisen radan päättyessä oli lähes välittömästi kunniakierrokset ja tällä kertaa viimeisetkin Suomi-kannattajat lämpenivät, eivätkä pelkästään kisoista jälleen kerran kerättyjen positiivisten koronatartuntojen vuoksi.

Intermediateluokan yksilöagilityradalla hylkäysprosentti oli 50. Suomalaiset keräsivät erinäisen määrän ratavirheitä ja yksi koirakko hylättiin. Parhaimpana suomalaisena koirakkona lopputuloksissa oli Jaana Leino ja Tyyne sijalla 29. Perinteisesti koko tapahtuma päättyi maksien yksilöagilityrataan. Suomalaisille tällä radalla joko useampi ratavirhe tai hylätty suoritus.

Kaikkiaan 24 jaettavana olleesta mitalista Iso-Britannia keräsi niistä eniten eli 5kpl. Toiseksi eniten mitaleja meni Saksaan eli 4kpl. Saksa voitti kaikki muut joukkuemestaruudet paitsi medit. Kolmanneksi eniten mitaleja meni Italiaan.

Kilpailuiden loppuseremoniassa järjestelyvastuu vuoden 2024 kilpailuista ojennettiin kirjaimellisesti Belgiaan. Monien ollessa jo kotimatkalla, Liberecissä kokoontui vielä FCI:n agilitykomitea ja siellä yhdeksi ensi vuoden tuomariksi Belgiaan valittiin Suomen Esa Muotka.

Kilpailuiden kaikki tulokset löytyvät osoitteesta: https://awc.angie.cz/ ja Agilityliiton tuloskooste löytyy täältä: http://www.agilityliitto.fi/uutiset/agilityn-mm-kisojen-huipentuminen-tassa-ovat-taman-vuoden-tulokset/